fbpx
Covid-19 : Nieuw Vlaams Beschermingsmechanisme: hou de deadlines in het oog!
10 december 2020

Voor de eerste periode van 1 oktober tot 15 november kan je het Nieuw Vlaams Beschermingsmechanisme aanvragen vanaf 16 november tot uiterlijk 31 december 2020 om 15.00 uur op vlaio.be/nieuwbeschermingsmechanisme.

Voor de tweede periode van 16 november tot en met 31 december wordt eveneens steun voorzien. Deze zal je kunnen aanvragen vanaf 4 januari 2021.

Ter herinnering, alle handelszaken die verplicht gesloten zijn kunnen automatisch een beroep doen op het Nieuw Vlaams beschermingsmechanisme. Dat betekent dat zij geen omzetverlies moeten aantonen voor de periode waarin ze verplicht gesloten zijn. Het steunbedrag is 10% van de omzet die de onderneming had in dezelfde periode in 2019. Dat is ongeveer 2/3de van de vaste kosten.

Niet enkel wie verplicht gesloten is, maar ook alle andere ondernemers kunnen deze premie aanvragen als ze een omzetverlies van 60% hebben geleden ten gevolge van de coronamaatregelen. Voor ondernemers die nog geen jaar bezig zijn, wordt een andere gelijkaardige periode in rekening gebracht of wordt naar het financieel plan gekeken. Voor kleine ondernemingen is een minimum steunbedrag voorzien van € 1.000 voor de periode 1 oktober tot en met 15 november 2020 en van € 600 voor de periode 19 oktober tot en met 15 november 2020. Ook worden maximumplafonds bepaald naargelang de grootte van de onderneming, die je hier terugvindt. De plafonds worden verhoudingsgewijs aangepast voor ondernemingen die een aanvraag indienen voor een kortere periode van verplichte sluiting.

Laatste nieuws