fbpx
SDZ steunt de betogingen vanuit de HoReCa sector en geeft 7 redenen aan die de onmiddellijke heropening van de tot nu toe gesloten sectoren rechtvaardigen.
5 februari 2021

Deze vrijdag zullen honderden restaurant- en café- uitbaters hun stem laten horen in meer dan 35 Waalse en Brusselse steden. De Interprofessionele Werkgeversfederatie SDZ steunt dit initiatief ten volle en vraagt bovendien de onmiddellijke heropening van de contactberoepen en de HoReCa. De organisatie geeft 7 argumenten aan die de heropening van deze sectoren rechtvaardigen.

De contactberoepen en de HoReCa zaken zijn reeds maandenlang gesloten, wat tot gevolg heeft dat het voortbestaan van deze zaken steeds onzekerder wordt. Deze duizenden zelfstandigen en uitbaters zijn wanhopig, nu ze geen enkel duidelijk perspectief krijgen met betrekking tot een uitweg uit de crisis. Voor de meesten is de situatie een ramp.

SDZ ondersteunt daarom ook volledig, de vraag van de onmiddellijke heropening van de betreffende sectoren. De federatie heeft gisteren de Minister van Zelfstandigen en KMO’s kunnen ontmoeten en rekent op zijn steun om de heropening van de contactberoepen op 13 februari toe te laten en de heropening van de HoReCa drie weken later.

De federatie heeft 7 argumenten opgeworpen die de onmiddellijke heropening van de betreffende sectoren rechtvaardigt:

  1. De cijfers zijn geruststellend en de ziekenhuisopnames blijven afnemen. Het aantal personen op intensieve zorgen zit in dalende lijn.
  2. De vaccinatiecampagne zou het aantal besmettingen, ziekenhuisopnames en overlijdens, verder moeten laten dalen.
  3. De uitbaters zijn er klaar voor. Zij hebben de maatregelen steeds nauwkeurig opgevolgd en nageleefd en ze hebben belangrijke investeringen gedaan om hun personeel en hun klanten te beschermen.
  4. Het einde van de eerste lockdown en de heropening van de betreffende sectoren heeft geen invloed gehad op de sanitaire crisis. Dat betekent dat de heropening geen negatieve impact zou moeten hebben op de besmettingscijfers. Dit is des te meer het geval, nu de mensen vertrouwd zijn met de sanitaire veiligheidsmaatregelen.
  5. Meer en meer zelfstandigen naderen het faillissement. Hun financiële buffers geraken uitgeput.
  6. De moraal van de zelfstandigen is ver beneden peil. Zelfmoord bij ondernemers begint toe te nemen, terwijl de psychologische steun niet goed werkt. Zelfstandigen zijn traditioneel van aard dat zij hun problemen alleen willen aanpakken.
  7. Deze zelfstandigen moeten absoluut worden ondersteund. Zij vormen immers essentiële spelers om de lokale economie nieuw leven in te blazen en de continuïteit van de sociale samenhang te garanderen.

Daniel Cauwel, Voorzitter van SDZ: “Ik doe een dringende oproep aan de leden van het overlegcomité, dat deze vrijdag zal plaatsvinden. Onze argumenten rechtvaardigen absoluut een onmiddellijke heropening, en alleen dat zal een golf van faillissementen en zelfdoding bij ondernemers voorkomen.”

Laatste nieuws