fbpx
Betalingen : meer dan de helft Belgische facturen niet op tijd betaald
29 juli 2022

Meer dan de helft (56%) van de Belgische facturen in het bedrijfsleven wordt niet op tijd betaald. Dat zegt bedrijfsdataspecialist Altares Dun & Bradstreet op basis van de eigen Payment Study bij 183.600 bedrijven. De kleinste Belgische bedrijven betalen in 46.9 procent van de gevallen ‘op tijd’. Bij de grootste ondernemingen is dat slechts 12.4 procent.

Altares Dun & Bradstreet deed onderzoek naar zakelijke betalingen in 14 Europese landen. Denemarken is de beste leerling van de klas: daar int 90 procent van de bedrijven op tijd zijn facturen. In Ierland wachten ondernemers het langst op hun geld. Daar betaalt nog geen derde (32.7 procent) van de bedrijven binnen de afgesproken termijn.

Derde stijger

Van de 14 onderzochte landen staat België in de top drie van bedrijven die het snelst vooruitgaan op vlak van betaalbedrag. In 2019 betaalde 39.8 procent van de bedrijven op tijd – 4.2 procent minder dan nu. Vooraan in het lijstje staat buurland Nederland met een stijging van 5 procent. Toch kan het nog altijd beter: een kwart (25.8%) betaalt daar nog steeds te laat.

Grote en kleine ondernemingen

Er is op Europese schaal een groot verschil merkbaar tussen het betaalgedrag van grote, kleine en micro-ondernemingen. De grote Belgische ondernemers overschrijden het vaakst de betaaltermijn, slechts 12.4 procent van deze vallen binnen de termijn. Microbedrijven liggen dan weer op kop, daar betaalt bijna de helft (46.9%) haar factuur mooi op tijd. Bij kleine bedrijven komt dat neer op zo’n vier op tien (36.7%). Ter vergelijking: in koploper Denemarken is dat nog altijd 90 procent.

Laatste nieuws