fbpx
Brussel : SDZ eist de intrekking van het circulatieplan Good Move
25 oktober 2022

De negatieve reacties van de burgers tegen het Brusselse circulatieplan Good Move zijn talrijk. Dat hebben we deze nacht nogmaals kunnen vaststellen in Schaerbeek. Voor handelaars en ondernemingen zijn de gevolgen van dit plan rampzalig. Sommigen overwegen zelfs om hun activiteiten stop te zetten of te verhuizen. SDZ eist de intrekking van het plan en het herstel van de oorspronkelijke situatie.

Good Move, zo heet het mobiliteitsplan van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Dit mobiliteitsplan werd in maart 2020 goedgekeurd door het Brussels parlement en legt de grote richtlijnen vast betreffende de mobiliteit in de 19 Brusselse gemeenten voor de komende 10 jaar. Op 16 augustus 2022 is het plan ingevoerd. De doelstelling, met name het verbeteren van de levenskwaliteit van de Brusselaars, mag dan wel lofwaardig zijn, toch stelt de Interprofessionele Federatie voor Zelfstandige Ondernemers SDZ vast, dat het mobiliteitsplan zeer negatieve effecten heeft op de economie van het gewest.

De mobiliteit in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is zonder enige twijfel een belangrijke uitdaging op verschillende vlakken zoals op de economie, op het vlak van milieu en energie, maar ook op sanitair en sociaal vlak. Echter is de balans dat SDZ opmaakt, na twee maanden vanaf de invoering van het Good Move plan, onherroepelijk: de negatieve impact op de economische activiteit van het gewest is enorm. Verschillende buurten zitten volledig vast en de files hinderen tal van overgangspunten. De ritten worden, zowel in tijd als in afstand, verlengd. De leveringen en de parkeergelegenheid vormen werkelijk een groot probleem.

Gevolg: een deel van het cliënteel vermijdt de handelszaken. Naast de Brusselse klanten zijn ook de dagtoeristen verdwenen. Men vermijdt gewoon om de hoofdstad binnen te komen gelet op de zone 30, het verbod op toegang van bepaalde voertuigen, de verbreedde voetgangerszones, de prijs van de parkings, de niet-gecoördineerde wegwerken en het verkeer in lussen met zijn eenrichtingsverkeer en zijn filters.

Kortom heeft dit plan rampzalige gevolgen voor de handelaars en ondernemingen die er de loutere afschaffing van eisen. SDZ steunt de vraag van zijn leden en benadrukt dat de omvang van de schade die veroorzaakt wordt door dit plan, ten aanzien van de Brusselse ondernemers, onredelijk hoog is. Diezelfde ondernemers trachten te herstellen van de gevolgen van de coronacrisis, terwijl ze door de buitensporige prijsstijgingen op vlak van energie, lonen en grondstoffen reeds voor bijkomende en zware uitdagingen komen te staan.

Daniel Cauwel, Voorzitter van SDZ: “We zitten midden in een ongeziene economische crisis. In deze context is het Good Move plan de druppel die de vaas doet overlopen voor onze Brusselse ondernemers, die gewoonweg dreigen te moeten vertrekken of de zelfs de deuren te moeten sluiten!”

SDZ vraagt dan ook aan de Brusselse gemeenten, die het mobiliteitsplan moeten uitvoeren, om de oorspronkelijke situatie onmiddellijk te herstellen, naar het voorbeeld van de gemeente Anderlecht.

Laatste nieuws