fbpx
Startende zelfstandigen : 12.000 Vlamingen ontvangen mogelijk jobbonusPLUS
26 mei 2023

Vlaamse werknemers die minder dan 2.500 euro bruto per maand verdienen en beslissen om voltijds zelfstandige te worden, zullen binnenkort een jobbonusPLUS ontvangen. Dat is een premie van maximaal twee keer 600 euro. Zo wil de Vlaamse Regering ondernemerschap in Vlaanderen stimuleren. 

De jobbonusPLUS is er voor werknemers in Vlaanderen die minder dan 2.500 euro bruto per maand verdienen (bij voltijds werk) en beslissen om voltijds ondernemer te worden. Zij ontvangen maximaal twee keer een bedrag van 600 euro: wanneer ze de overstap naar het voltijds ondernemerschap zetten en wanneer ze een jaar na start nog steeds actief zijn als ondernemer in hoofdberoep. Om in aanmerking te komen voor een jobbonusPLUS, moet de startende ondernemer eerst recht hebben gehad op een jobbonus voor werknemers en ambtenaren.

In tegenstelling tot de jobbonus voor werknemers en ambtenaren is de jobbonusPLUS niet fiscaal vrijgesteld. Wie in aanmerking komt en de jobbonusPLUS niet wil ontvangen, kan de jobbonusPLUS weigeren door de stappen hieronder niet uit te voeren en het Departement Werk en Sociale Economie te contacteren via e-mail.

Aanvinken de-minimis en registratie rekeningnummer noodzakelijk

Het Departement Werk en Sociale Economie schat dat zo’n 12.000 Vlamingen mogelijk een jobbonusPLUS zullen ontvangen. Zij ontvangen de komende weken een brief (op papier of via eBox) met de nodige instructies:

  1. Aanvinken van een verklaring op eer over de ontvangen de-minimissteun via Mijn Burgerprofiel
  2. Registreren van een rekeningnummer via Mijn Burgerprofiel

Elke startende ondernemer moet op eer verklaren dat de onderneming de limiet voor de ontvangen de-minimissteun niet overschreden heeft. Daarnaast moet de ondernemer een rekeningnummer registreren voor de jobbonusPLUS of aangeven dat het geregistreerde rekeningnummer voor de jobbonus voor werknemers en ambtenaren ook voor de jobbonusPLUS mag worden gebruikt.

Als de verklaring in orde is en er een rekeningnummer is geregistreerd, zal de startende ondernemer een jobbonusPLUS ontvangen. Het Departement Werk en Sociale Economie zal de ondernemer daarover inlichten per brief (op papier of via eBox). De uitbetaling gebeurt een maand na ontvangst van die bevestigingsbrief.

Is de ondernemer een jaar na start nog steeds actief als voltijds zelfstandige? Dan ontvangt hij een brief over de tweede schijf van de jobbonusPLUS.

Vragen en of hulp nodig?

Burgers met vragen over de jobbonusPLUS kunnen hier terecht of bij het gratis infonummer 0800-611 06 (elke werkdag tussen 9 en 19 uur).

Wilt u de jobbonusPLUS bekendmaken via uw eigen kanalen of startende ondernemers in uw netwerk activeren om de stappen uit te voeren? Dan kan u gebruik maken van het communicatiemateriaal dat u vindt op het digitale jobbonusplatform. Toegang aanvragen tot dat platform kan via dit formulier.

Laatste nieuws