fbpx
Maandelijkse conjunctuurenquête NBB – november 2022 : het ondernemersvertrouwen daalt verderMaandelijkse conjunctuurenquête NBB – november 2022 :
12 december 2022

De conjunctuurbarometer verslechtert voor de zevende maand op rij, zij het in een iets trager tempo. Alleen de bouwnijverheid ontsnapt aan de achteruitgang. De daling van het vertrouwen is het duidelijkst in de dienstverlening aan bedrijven.

In de dienstverlening aan bedrijven zijn alle onderliggende componenten van de indicator afgenomen. De ondernemers hebben hun activiteitsniveau veel negatiever beoordeeld. Ze toonden zich overigens ook veel terughoudender in hun vooruitzichten op dit gebied.
In de handel droegen de minder optimistische werkgelegenheidsvooruitzichten sterk bij aan de afname van het vertrouwen.

De vraagvooruitzichten waren daarentegen beter dan in de vorige maand.

De vraagvooruitzichten verstevigden ook in de industrie. Het moreel van de  ondernemers verslechterde echter onder invloed van ongunstige beoordelingen van de orderpositie en het voorraadpeil.

Het ondernemingsklimaat herstelde zich alleen in de bouwnijverheid. Alle indicatoren stijgen er, in het bijzonder de recente ontwikkeling van de orderpositie.

De algemene synthetische afgevlakte curve, die de onderliggende conjunctuurtendens weergeeft, blijft neerwaarts gericht.

Laatste nieuws