fbpx
Phishing: ontdek enkele nieuwe wapens!
16 november 2023

Het Centrum voor Cybersecurity België (CCB), Febelfin en de Cyber Security Coalition lanceren een nieuwe sensibiliseringscampagne rond het thema “Phishing: het zit ‘m in de details”. Ze reiken ook nieuwe tools aan om phishing tegen te gaan.

 

Phishing, een groot probleem voor internetgebruikers

Phishing is een online fraudetechniek waarbij zogenaamde betrouwbare derden proberen internetgebruikers te verleiden om hun persoons- en/of bankgegevens te verstrekken. Dat kan zich voordoen in de vorm van een vals sms-bericht of telefoontje van een bank, sociaal netwerk, telefoonmaatschappij, energieleverancier, e-commercewebsite, overheidsinstantie, enz.

In 2022 werd 39,8 miljoen euro gestolen via phishing, tegenover 25 miljoen euro in 2021. Die vorm van online fraude blijft een groot probleem voor internetgebruikers, of het nu gaat om particulieren, bedrijven of organisaties. Een zorgwekkende situatie volgens de resultaten van een enquête die de CCB in september 2023 uitvoerde:

  • 28% van de respondenten zegt niet te weten hoe ze een valse website kunnen herkennen;
  • 22% van de respondenten geeft toe dat ze misschien op een verdachte link zouden klikken;
  • 57% van de respondenten denkt dat de kans groot is dat ze ooit slachtoffer worden van phishing.

 

Sensibiliseringscampagne en nieuwe tools tegen phishing

Die vaststelling was voor het CCB, Febelfin en de Cyber Security Coalition aanleiding om een nieuwe sensibiliseringscampagne te lanceren met als thema “Phishing: het zit ‘m in de details”. Als ondersteuning hebben ze twee tools ontwikkeld om phishing op te sporen en te bestrijden:

  • de Safeonweb-browserextensie
  • de Hacker Hotline.

 

Wat is de Safeonweb-browserextensie?

De Safeonweb-browserextensie voor Chrome helpt je bij het bepalen van de betrouwbaarheid van de websites die je bezoekt door ze een vertrouwensniveau toe te kennen (hoog, gemiddeld, laag). De tool waarschuwt je als je op een onveilige website surft, waar het gevaarlijk is om je gegevens in te voeren.

Hoe werkt de Safeonweb-browserextensie en hoe installeer je die? Je vindt alle informatie en FAQ’s op de pagina Safeonweb Browser Extension.

 

Wat is de Hacker Hotline?

Als ondersteuning van de campagne heeft Febelfin de Hacker Hotline ontwikkeld. Die mobiele escape game sensibiliseert jongeren voor de gevaren van snel geldgewin en online fraude zoals phishing. Via het spel ontdek je de technieken die fraudeurs gebruiken om hun slachtoffers in de val te lokken en leer je op een leuke manier hoe je je gegevens beter kunt beschermen en phishing kunt vermijden.

 

3 Safeonweb-tools voor veilig surfen

Het Safeonweb-platform biedt nog 3 andere hulpmiddelen om online fraude te bestrijden:

Laatste nieuws