fbpx
Een ouderschapsuitkering Covid-19 voor de zelfstandigen
20 mei 2020

De Ministerraad heeft een ontwerp van koninklijk besluit goedgekeurd om een ouderschapsuitkering Covid-19 in te voeren ten gunste van de zelfstandige ouders voor mei en juni.

Het ontwerp van koninklijk besluit is gericht op de zelfstandigen in hoofdberoep die hun activiteit voortzetten of hervatten, maar die hun werkuren moeten terugschroeven om te zorgen voor een of meerdere kinderen jonger dan 12 jaar of met een beperking.

De uitkering zal 532,24 euro per maand bedragen of 875 euro voor een eenoudergezin. Deze uitkering is gericht op de zelfstandigen die hun activiteiten voorzetten in mei en juni. Zij kan dus niet worden gecumuleerd met het vervangingsinkomen “overbruggingsrecht”.

Om te genieten van dit verlof, kunnen de zelfstandige ouders hun aanvraag indienen bij hun sociaal verzekeringsfonds. Het formulier zal weldra online beschikbaar zijn op de websites van alle sociale verzekeringsfondsen.

Ter herinnering, het RSVZ stelt daarnaast een callcenter ter beschikking van de zelfstandigen die meer informatie wensen over hun sociale rechten of over de steunmaatregelen van de federale overheid naar aanleiding van de coronaviruspandemie. Het gratis nummer 0800/12.018 is bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9u tot 18u.

Laatste nieuws