fbpx
Covid-19 : SDZ meent dat een willekeurige quarantaine voor personen met risicocontacten niet haalbaar is voor KMO’s!!
20 oktober 2020

De Interprofessionele Federatie voor Zelfstandige Ondernemers SDZ  vindt de nieuwe strategie van de overheid om personen zonder symptomen die in contact zijn geweest met een besmette persoon, niet meer te testen, zorgwekkend. Voor zelfstandigen en bedrijfsleiders is dit volkomen onwerkbaar. De federatie pleit ervoor dat de testen beschikbaar blijven voor personen zonder symptomen die niet kunnen telewerken.

Zo niet, dan zou elke zelfstandige die een risicocontact heeft gehad, maar geen symptomen vertoont, verplicht in quarantaine moeten gaan. Voor een zelfstandige betekent dit dat hij zijn vestiging 10 dagen moet sluiten, terwijl die persoon mogelijks niet besmet is. Dit is een onevenredige en onredelijke inbreuk op de vrijheid van ondernemen en is in de praktijk niet haalbaar.

Hetzelfde geldt voor ondernemingen die hun personeel langer zullen moeten missen door de verplichte quarantaine, terwijl die mensen mogelijks niet eens besmet zijn.

Daniel Cauwel, Voorzitter van SDZ: “Ik betreur opnieuw dat er geenszins nagedacht is over de gevolgen die deze nieuwe strategie heeft op de werking van onze bedrijven waar telewerk niet mogelijk is, en zo zijn er veel!

SDZ doet daarom een oproep om binnen de kortste termijn een onderscheid te maken tussen personen die van thuis uit kunnen blijven doorwerken en de personen die dat niet kunnen. Deze laatste categorie moet verder kunnen worden getest, ook al vertonen zij geen symptomen. Dit is fundamenteel om de bedrijven overeind te krijgen.

Laatste nieuws