fbpx
Covid-19 crisis : SDZ somt 10 redenen op die een heropening van niet-essentiële handelszaken rechtvaardigen
24 november 2020

De Interprofessionele Federatie voor Zelfstandige Ondernemers SDZ, dringt aan op een onmiddellijke heropening van de niet-essentiële handelszaken. De organisatie schuift hiervoor 10 redenen naar voren.

Terwijl de feestdagen eraan komen zitten duizenden zelfstandigen en handelaars nog steeds zonder enig perspectief om uit de crisis te geraken. Voor velen is deze situatie een werkelijke ramp, nu hun financiële reserves steeds verder uitgeput geraken.

SDZ doet daarom een dringende oproep aan de overheid. De federatie somt 10 redenen op die de onmiddellijke heropening van de niet-essentiële handelszaken rechtvaardigen:

1. De handelszaken zijn klaar. Ze hebben de veiligheidsmaatregelen steeds nauwgezet toegepast en hebben belangrijke investeringen gedaan om hun personeel en hun klanten te beschermen.

2. De heropening van de niet-essentiële handelszaken tijdens de eerste golf heeft geen toename van besmettingen veroorzaakt. Dit toont duidelijk aan dat de circulatie van het virus in de handelszaken minimaal is en dat de heropening geen negatieve gevolgen zal hebben op de besmettingscijfers. De consumenten zijn intussen ook vertrouwd geraakt met de maatregelen die van toepassing zijn in de handelszaken.

3. De winkels in onze buurlanden zijn open. Vandaag hebben de klanten keuze genoeg als het om shoppen gaat: Nederland, Duitsland, G-H Luxemburg en waarschijnlijk aanstaande zaterdag ook Frankrijk… SDZ wijst erop dat 50% van onze bevolking op minder dan 50 km van de grens woont en dat de grensoverschrijdende concurrentie een realiteit is die men niet kan negeren.

4. Meer en meer handelaars komen steeds dichter in de buurt van het faillissement. Hun financiële reserves raken uitgeput. Volgens Comeos verliest de handelssector 100 miljoen EUR per dag, terwijl BNB opmerkt dat 18% van de zelfstandigen en 14% van de KMO’s een faillissement waarschijnlijk acht in de komende weken.

5. De moraal van de handelaars is ver beneden peil. Zelfmoord bij ondernemers begint toe te nemen, terwijl de psychologische steun niet goed werkt. Zelfstandigen zijn traditioneel van aard dat zij hun problemen alleen willen aanpakken.

6. Hoe later de heropening, hoe meer volk er tegelijkertijd in de winkels en in de shoppingcentra aanwezig zal zijn, met een grotere kans op verspreiding van het virus.

7. De promoties van online verkoopkanalen zijn nog nooit zo agressief geweest. Zij duwen de fysieke handelaars nog dieper in de put, waardoor zij nog meer moeite zullen hebben om de crisis te boven te komen en de omzetverliezen in te halen. De concurrentie is zo groot dat zelfs Bpost niet kan volgen met de leveringen. Met de toename van e-commerce wordt het risico op destabilisatie van onze lokale handel steeds groter.

8. Het systeem van Click&collect is niet geschikt voor kleine handelszaken. De zelfstandigen en micro-ondernemingen worden sterk benadeeld ten opzichte van de ketens en de supermarkten, omdat ze niet beschikken over de financiële en IT-middelen om dergelijke systemen op poot te zetten, waarvoor een minimale rendabiliteit vereist wordt.

9. De supermarkten volgen de regels niet. Sommigen staan toe dat men binnen bestelt en vervolgens buiten ophaalt.

10. De lokale handelszaken moeten absoluut worden ondersteund. In het bijzonder in de centrumsteden. Zij vormen immers essentiële spelers om de lokale economie nieuw leven in te blazen en de continuïteit van de sociale samenhang te garanderen, in het bijzonder tijdens de feestdagen.

Om deze redenen roept SDZ op tot een onmiddellijke heropening van de niet-essentiële handelszaken, evenals het behoud van alle steun aan bedrijven, om tragedies en zelfdoding onder ondernemers te voorkomen.

Laatste nieuws