fbpx
Facebookgegevens gelekt: tips van de Federale politie tegen phishing
20 april 2021

Het sociale netwerk Facebook werd het slachtoffer van een gegevenslek dat meer dan een half miljard gebruikers trof, onder wie 3,18 miljoen Belgen. De minister van Justitie en de Federale Politie roepen iedereen op om uiterst voorzichtig te zijn. 

Facebookgebruikersnamen, telefoonnummers, volledige namen, geboortedatums, elektronische en postadressen: al die informatie werd onlangs op een hackersforum gepost. Afgelopen weekend berichtten de media dat een half miljard gebruikers getroffen zouden zijn, onder wie 3,18 miljoen Belgen. “Het gaat om oude gegevens. We hebben dit probleem in augustus 2019 ontdekt en opgelost“, verklaarde een Facebookwoordvoerder aan het persagentschap AFP. Het lijkt er echter op dat de gegevens nog circuleren en dat bepaalde telefoonnummers nog steeds aan de eigenaars van de Facebookaccounts toebehoren. 

Wees dus uiterst voorzichtig als u oproepen van onbekenden of verdachte berichten ontvangt. “We verwachten dat criminelen die in het bezit zijn van deze gegevens nu mensen proberen op te lichten. Wees dus uiterst waakzaam voor phishingpogingen. Kijk uit voor mails, berichten en telefoontjes waarbij uw bankgegevens of andere gevoelige informatie wordt gevraagd“, reageerde minister van Justitie Vincent Van Quickenborne. 

Commissaris Olivier Bogaert, expert cyberveiligheid bij de Federale Politie, geeft enkele tips: “Ga niet in op telefoontjes of berichten waarbij je goede zaakjes worden aangeboden of hulp wordt gevraagd. Via een optie in je telefooninstellingen kun je ongewenste nummers blokkeren. Informeer je goed en activeer de tweestapsverificatie op je profiel.

Op volgende sites kun je nagaan of het mailadres dat je gebruikt om in te loggen getroffen is: https://haveibeenpwned.com/ en https://monitor.firefox.com/

Denk eraan dat je steeds verdachte berichten kunt melden via Safeonweb

Laatste nieuws