fbpx
Federale begroting 2022 : algemene tevredenheid van SDZ
13 oktober 2021

De Interprofessionele Federatie voor Zelfstandige Ondernemers SDZ is in het algemeen tevreden over de maatregelen die in het begrotingsakkoord van 12 oktober worden aangekondigd.

De federatie identificeert een aantal positieve punten en onder meer, het behoud van de verplichting om een ziektebriefje voor te leggen voor een korte afwezigheid in de KMO’s van minder dan 50 personen.

Daniel Cauwel, Voorzitter van SDZ: “In tegenstelling tot wat ik heb kunnen horen heeft de reden voor de vereiste van een ziektebriefje voor een afwezigheid van korte duur uiteraard niets te maken met het gebrek aan vertrouwen van de KMO’s ten opzichte van hun werknemers. In een kleine onderneming geeft de minste afwezigheid gewoon aanleiding tot een verstoring van de activiteiten waardoor de afwezigheden wel degelijk moeten worden gerechtvaardigd door een werkelijke arbeidsongeschiktheid, die moet worden bevestigd door een ziektebriefje.”

SDZ is tevens verheugd door het behoud van de maatregel inzake de levenslange vrijstelling van de RSZ-bijdragen bij het in dienst nemen van de eerste werknemers door zelfstandigen en KMO’s.

Daniel Cauwel: “Dat is een positieve maatregel. Het bevordert de werkgelegenheid van jongeren die minder geschoold zijn. Bovendien heeft dit gevolgen op lange termijn want deze maatregel is van toepassing op contracten van onbepaalde duur. Deze maatregel stelt de arbeidsmarkt gerust en bevordert de stabiliteit ervan, zowel op het vlak van aanwerving als op het vlak van aangeboden contracten”.

SDZ betreurt echter het invoeren van een recht op 5 vormingsdagen per jaar voor alle werknemers. Deze maatregel is in sommige gevallen moeilijk op te zetten en is voor sommige werknemers nutteloos. Voor SDZ zou elke situatie geval per geval moeten worden bekeken.

Laatste nieuws