fbpx
Stijging van de brandstofprijzen : SDZ vraagt de volledige fiscale aftrekbaarheid van de brandstofkosten voor zelfstandigen en KMO’s
20 oktober 2021

Zelfstandigen en ondernemingen hebben sinds meerdere maanden te maken met brandstofprijzen die de pan uit vliegen, terwijl hun verplaatsingen noodzakelijk zijn voor het herstel van onze economie. De Interprofessionele Federatie voor Zelfstandige Ondernemers SDZ vindt het dan ook niet logisch dat de aftrekbaarheid van brandstofkosten wordt beperkt. De federatie vraagt de regering om deze situatie te herbekijken.

De brandstofprijzen hebben de laatste maanden recordhoogtes bereikt. SDZ betreurt deze forse stijging die het herstel van onze economie ondermijnt. Betaalbare brandstofprijzen zijn een belangrijke factor van het economisch herstel.

Ten aanzien van deze forse prijsstijging betreurt SDZ dat de aftrekbaarheid van de brandstofkosten sinds 2010 wordt beperkt. SDZ is van mening dat deze beperking – die onder meer afhankelijk is van de CO2 emissies van het voertuig – absoluut niet gerechtvaardigd is.

Daniel Cauwel, Voorzitter van SDZ: “wanneer een belastingbetaler kan aantonen dat hij zijn wagen uitsluitend voor professionele doeleinden gebruikt, is er geen enkele reden waarom zijn brandstofkosten niet volledig aftrekbaar zouden zijn!”

SDZ vraagt bovendien dat het forfaitair aftrekbaar bedrag van 0,15 EUR per afgelegde kilometer als kost voor de verplaatsingen van de woning tot de werkplaats, ook naar boven wordt herzien, gezien dit bedrag te laag is ten opzichte van de werkelijke kosten.

Laatste nieuws