fbpx
Frauduleuze kredietverstrekkers
18 november 2021

De FSMA heeft 27 niet-vergunde kredietverstrekkers opgespoord die valse kredieten aanbieden.

De Belgische Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten – kortweg FSMA – waarschuwde recent voor niet-vergunde kredietverstrekkers die valse kredieten aanbieden. Deze kredieten worden aangeboden met als enige doel de nietsvermoedende geïnteresseerden op te lichten. De consumenten komen op verschillende manieren in contact met de aanbieders van deze kredieten: ze worden bijvoorbeeld ongevraagd benaderd via e-mail of sociale media (Facebook, WhatsApp…) of ze vinden advertenties op internet.

In de praktijk gaat het om valse kredieten die worden aangeboden om consumenten geld af te troggelen. De oplichters doen zich hierbij voor als vergunde kredietgevers of ingeschreven kredietbemiddelaars, en deinzen er niet voor terug om namen te gebruiken van bekende kredietinstellingen. In dit geval is er sprake van ‘cloned firm’-fraude.

De FSMA heeft alvast de 27 niet-gegunde kredietverstrekkers opgespoord.

Hoe herken je een frauduleus krediet?

Een eerste alarmsignaal is dat deze kredieten doorgaans aangeboden worden aan zeer gunstige, niet-marktconforme voorwaarden zoals onder andere een abnormaal lage rentevoet, een erg hoog bedrag en/of een bijzonder lange looptijd. Kortom, als het aanbod te mooi is om waar te zijn, is het waarschijnlijk vals.

De doelgroep van deze frauduleuze kredietverstrekkers zijn vaak personen en organisaties die geen toegang hebben tot klassieke bankfinancieringen.

Aarzel niet om, bij de minste twijfel en vóór je een betaling uitvoert, de FSMA rechtstreeks te contacteren via dit contactformulier voor consumenten.

Meer info kan u terugvinden op https://www.fsma.be/nl/warnings/de-fsma-spoort-27-nieuwe-websites-van-frauduleuze-kredietverstrekkers-op  

Laatste nieuws