fbpx
Kunstsector : registratie bij de FOD Economie is verplicht
7 januari 2022

Handelaars of tussenpersonen in de kunst- en antieksector moeten zich voortaan laten registreren bij de Kruispuntbank van Ondernemingen van de FOD Economie.

Op 23 oktober trad een nieuw koninklijk besluit in werking. Daardoor is de wetgeving voor de preventie van het witwassen van geld nu ook van toepassing op de kunst- en antieksector. Het gevolg: handelaars en tussenpersonen in de kunst- en antieksector moeten zich voortaan ook inschrijven bij de FOD Economie, of het nu gaat om galeriehouders, organisatoren van beurzen of tentoonstellingen, eigenaars van veilinghuizen of gespecialiseerde opslagplaatsen of andere tussenpersonen in de kunst- of antieksector.

De registratie van de kunst- en antieksector is gebaseerd op de wet van 20 juli 2020, die op zijn beurt de vijfde Europese antiwitwasrichtlijn omzet naar Belgische wetgeving.

De wetgeving geldt voor alle bedrijven die werken (of reeksen van werken) verkopen met een waarde van meer dan 10.000 euro.

Voortaan moeten kunst- en antiekhandelaars die werk verkopen met een waarde van meer dan 10.000 euro de identiteit van hun klanten (kopers of verkopers) controleren en verdachte transacties van hun klanten melden aan de Cel voor Financiële Informatieverwerking (CFI).

Hoe inschrijven?

Voor de inschrijving moeten de betrokken ondernemingen zich best tot hun ondernemingsloket richten om hun activiteitencodes in de Kruispuntbank van Ondernemingen te laten registreren. Zij hebben tot 1 januari 2022 om dit te doen.

Inschrijving van kunsthandelaars en gespecialiseerde entrepots in de Kruispuntbank van Ondernemingen

Laatste nieuws