fbpx
Sector : 2020, een problematisch jaar voor de handel
7 januari 2022

In 2020 daalde de omzet van de handelssector in België sterk. Die daling was vooral te wijten aan de gekrompen verkoop in de groothandel en de automobielsector. Ook de investeringen en het aantal banen namen af. Dat blijkt uit het Verslag over de economische conjunctuur in de distributiesector 2021 van de FOD Economie.

In 2020 daalde de omzet van de drie sectoren die samen de handelssector vormen met 7 % tot 568,3 miljard euro. De drie handelssectoren zijn de autohandel (G45 [1]), de groothandel (G46 [2]) en de detailhandel (G47 [3]).

Die daling is voornamelijk te wijten aan een daling van de verkoop in de autohandel (-12,7 %) en in de groothandel (-7,4 %), terwijl die van de detailhandel met 1,4 % steeg in 2020.

De dominante subsector in de detailhandel is de “detailhandel in niet-gespecialiseerde winkels” en daaronder valt de verkoop van voedingsmiddelen via supermarkten. De omzet van die subsector bleef ondanks de crisis stijgen.

Ook de detailhandel in huisinrichting (en de doe-het-zelfzaken) en de detailhandel op afstand profiteerden van de lockdownmaatregelen, terwijl andere sectoren, zoals de kledingsector, een zware terugval kende, met een omzetdaling van 25 %.

Laatste nieuws