fbpx
Horecasector : handel daalt met 20% tussen april en juni
29 juli 2022

De opleving van de handelsintensiteit sinds begin 2022 heeft zich in België tot in april voortgezet. In mei liep de handelsintensiteit plotseling terug, waarna zij zich in juni opnieuw stabiliseerde. Geen enkele sector vormt een uitzondering op deze daling die het gevolg is van diverse macro-economische factoren zoals de aanhoudende inflatie, de oorlog in Oekraïne, de renteverhoging door de ECB, enz. De sterke opwaartse tendens aan het begin van het jaar is sinds mei omgeslagen naar een scherpe daling. Voor de maand juni is de index opnieuw stabiel, maar op een niveau dat 7,7% lager ligt dan in april, toen we ons opnieuw op 92% van de economische activiteit van voor de coronacrisis bevonden. Dit blijkt uit de driemaandelijkse analyse van de handelsintensiteitsindex door Altares Dun & Bradstreet. Deze index verzamelt en verwerkt maandelijks bedrijfs- en factuurgegevens van de Belgische markt. Het referentiepunt is januari 2020 (=100%).

Voor deze laatste studie heeft Altares Dun & Bradstreet de betalingen van zo’n 100.000 bedrijven in België geanalyseerd. Op basis van het aantal verzonden facturen en andere (anonieme) financiële gegevens heeft Altares vastgesteld dat de economische activiteit van de horecasector het zwaarder te verduren heeft dan andere sectoren. Bars en restaurants hebben tussen april en juni 20% van hun economische activiteit moeten inleveren. Ook de hotels hadden tussen april en mei te lijden, maar in juni kenden ze een lichte opleving, waarschijnlijk als gevolg van de start van het zomerseizoen.

Overheidssector daalt, met een mogelijke heropleving in het najaar

Na een stijging in het begin van het jaar volgde de handelsintensiteit van de publieke sector een tendens die vergelijkbaar is met de gemiddelde tendens in België. Die kende een mooie stijging tot april, met een daling in mei en een stabiele index in juni. De factor die deze vergelijkbare tendens kan veranderen is het coronavirus. De coronabesmettingen in Europa zijn de laatste weken toegenomen en het is mogelijk dat de regering in het najaar opnieuw vaccinatiecampagnes zal lanceren. Dit zou een invloed hebben op de handel, waarbij de overheidssector dan een stijgende curve zou kunnen zien.

Laatste nieuws