fbpx
Verenigingswerk : raadpleeg het aantal uren
30 augustus 2022

Onder de nieuwe regeling voor verenigingswerk mag een werknemer een aantal uren betaald werken in de sportsector, in de socioculturele sector of bij de openbare omroep zonder sociale bijdragen te betalen. Een nieuwe onlinedienst toont u hoeveel uur verenigingswerk uw (toekomstige) werknemers nog over hebben.

Wat is verenigingswerk?

In het systeem van verenigingswerk beschikken werknemers over een gelimiteerd aantal uren die ze mogen presteren zonder er sociale bijdragen op te betalen. Het zijn:

  • 300 uur in de socioculturele sector, en
  • 450 uur in de sportsector.

Het is ook mogelijk om verenigingswerk te doen voor de openbare omroep (VRT, RTBF of BRF). Daar ligt de limiet op 25 dagen (geen uren, dus).

Ook voor studenten

Vanaf nu mogen ook studenten verenigingswerk doen, voor 190 uur. Die uren verenigingswerk mogen ze combineren met hun 475 uur studentenarbeid. Meer informatie daarover leest u op de Student@work-website .

Raadpleeg het uursaldo in de onlinedienst

Als werkgever kunt u niet altijd weten hoeveel uren verenigingswerk een werknemer al opgebruikt heeft. Werknemers kunnen de uren namelijk bij verschillende werkgevers en in verschillende sectoren presteren. Zo kan het gebeuren dat u iemand wilt aannemen voor meer uren dan die persoon nog over heeft.

Om de situatie van uw (toekomstige) werknemer te kennen, doet u dit:

  • Vraag de werknemer om u een attest van verenigingswerk voor het lopende jaar te bezorgen. (De werknemer maakt dit attest zelf aan in de onlinedienst Verenigingswerk in het luik Burger van dit portaal).
  • Meld u aan bij de onlinedienst Verenigingswerk met uw gebruikelijke identificatiemiddel.
  • Voer de code in die op het attest staat. (Als u de QR-code gescand hebt, is de code al ingevuld.)

In de onlinedienst Verenigingswerk hebt u altijd een zicht op het uursaldo van uw werknemer.

Wilt u meer weten?

De plafonds per kwartaal, de activiteiten die onder verenigingswerk vallen, een antwoord op uw vragen: dat alles vindt u op de website Verenigingswerk .

Laatste nieuws