fbpx
NBB consumentenenquête 09/2022 : het consumentenvertrouwen neemt een duik in september
22 september 2022

De aanhoudende stijging van de energieprijzen net vóór de winter, het recordpeil van de inflatie en het geopolitieke klimaat met de oorlog in Oekraïne tasten de stemming bij de consumenten zwaar aan. Sinds het begin van het jaar verloor de indicator
bijna 30 punten, wat een aanzienlijke daling betekent.

In deze maand heerst er vooral pessimisme over de algemene economische ontwikkeling in België tijdens de volgende twaalf maanden. Deze component van de indicator loopt immers terug tot zijn laagste peil ooit. De verwachtingen omtrent het verloop van de werkloosheid gaan eveneens fors achteruit.

Op persoonlijk vlak zijn de vooruitzichten van de gezinnen ten aanzien van hun financiële situatie nooit zo negatief geweest. De hiervoor opgetekende verslechtering bereikt een record, net als die voor de spaarintenties gedurende de komende maanden.

  • Het vertrouwensverlies is, met 16 punten, enorm. Het ligt dicht bij de verliescijfers op kritieke momenten, zoals bij de aanvang van de gezondheidscrisis (april 2020) of bij het uitbreken van de oorlog in Oekraïne (maart 2022).
  • Alle componenten van de indicator worden door die scherpe daling getroffen.

Laatste nieuws