fbpx
Anti-Phishing Shield: 14 miljoen kliks naar verdachte websites vermeden
5 mei 2023

Dankzij de samenwerking met de bevolking werden in 2022 maar liefst 14 miljoen kliks naar verdachte websites vermeden. Dat zijn ongeveer 25 waarschuwingen naar internetgebruikers per minuut. Het systeem dat dit mogelijk maakt is het Belgium Anti-Phishing Shield (BAPS) het Centrum voor Cybersecurity België (CCB) dat internetgebruikers waarschuwt voor onveilige websites. Dit is uniek in Europa.

Het CCB rekent al ettelijke jaren op de medewerking van de hele bevolking om verdachte berichten te melden. “Elke dag ontvangen wij duizenden verdachte e-mails. In 2022 werden er 6 miljoen berichten doorgestuurd naar verdacht@safeonweb.be. In deze berichten konden we maar liefst 665.000 verdachte URL’s detecteren. Het succes van het e-mailadres verdacht@safeonweb.be groeit nog steeds: in 2023 krijgen we dagelijks gemiddeld tot 30.000 verdachte berichten toegestuurd.”

De verdachte URL’s uit deze e-mails worden doorgestuurd door naar Google SafeBrowsing en Microsoft SmartScreen. Browsers maken van deze info gebruik om bezoekers te waarschuwen voor kwaadaardige websites. Het CCB, samen met de internetaanbieders Belnet, Proximus, Telenet en Orange, heeft met succes een eigen systeem en procedure ontwikkeld om de internetgebruiker in real time te waarschuwen, het zogenaamde Belgium Anti-Phishing Shield (BAPS).

Laatste nieuws