fbpx
Woon-werkverkeer : 14% van de Belgische werknemers gebruikt de fiets
19 juni 2023

De federale enquête over het woon-werkverkeer vond in 2021 voor de 6de keer plaats sinds 2005. Alle werkgevers, private en publieke, die minstens 100 werknemers in dienst hebben, moesten een vragenlijst invullen voor elk van hun vestigingseenheden waar minstens 30 mensen tewerkgesteld zijn. In totaal namen 3.598 verschillende werkgevers deel, goed voor 9.731 vestigingseenheden en 1,6 miljoen betrokken werknemers. 

Tot de belangrijkste conclusies behoren de explosieve toename van het fietsgebruik over het hele land, met een aandeel van 14,1% tijdens de woon-werkverplaatsingen en een stijging van +26,3% ten opzichte van 2017. De opkomst van elektrische fietsen en speedpedelecs is mede verantwoordelijk voor die groeiende populariteit. De tweewieler is zo een reëel alternatief voor de auto geworden. 

Dit komt neer op 20,8% werknemers in Vlaanderen, 7,2% in Brussel en 2,4% in Wallonië. Volgens de werkgevers zijn die verschillen te wijten aan het reliëf van het landschap, in het noorden van het land is het namelijk vlakker dan in het zuiden; maar ook aan de fietsinfrastructuur die beter ontwikkeld is in Vlaanderen en in Brussel. 

Laatste nieuws