fbpx
Heropening van niet-essentiële handelszaken : SDZ is opgelucht
27 november 2020

SDZ is opgelucht: “Minder dan een maand voor kerstmis zou het echt onbegrijpelijk geweest zijn om de niet-essentiële handelszaken verder gesloten te houden!”

De Interprofessionele Federatie voor Zelfstandige Ondernemers SDZ is opgelucht naar aanleiding van de beslissing van het Overlegcomité van deze vrijdag, om de niet-essentiële handelszaken te heropenen. De leden van de federatie, en in het bijzonder de kleine handelszaken, hebben er echt nood aan om hun activiteiten te hernemen om te kunnen overleven.

Daniel Cauwel, Voorzitter van SDZ: “Wij zijn opgelucht! De feestdagen komen eraan en duizenden zelfstandigen krijgen eindelijk een perspectief om uit de crisis te geraken. Dit was absoluut noodzakelijk want hun financiële reserves, voor zover er die nog zijn, geraken steeds verder uitgeput.”

Uit een enquête van SDZ blijkt dat 8 op de 10 handelaars vrezen dat zij de crisis niet zullen overleven. SDZ is daarom verheugd dat de overheid zijn talrijke argumenten voor een onmiddellijke heropening in overweging heeft genomen:

  • Na de eerste lockdown heeft de heropening van de winkels geen enkele negatieve impact gehad op de epidemie;
  • Meer en meer handelaars komen steeds dichter in de buurt van het faillissement en hun moraal is ver beneden peil;
  • De handelszaken in de buurlanden zijn open;
  • Hoe later de heropening, hoe groter het risico op massale toeloop;
  • De promoties van online verkoopkanalen zijn nog nooit zo agressief geweest;
  • Het systeem van click&collect is niet geschikt voor kleine handelszaken;
  • De supermarkten volgen de regels niet,…

Daniel Cauwel: “Alle experten zijn het erover eens dat het virus zich niet verspreidt in de winkels. De sluiting ervan heeft onze economie zodanig verlamd, terwijl dit niet eens nodig was. Minder dan een maand voor kerstmis zou het absoluut onbegrijpelijk geweest zijn om de niet-essentiële handelszaken verder gesloten te houden.”

SDZ herinnert er evenwel aan dat de handelaars sinds 9 maanden deel uitmaken van de meest getroffen economische operatoren. De geleden verliezen zullen ook nooit kunnen worden gecompenseerd. De federatie pleit er dan ook voor om de federale en de gewestelijke steunmaatregelen, evenals het faillissementsmoratorium, te blijven behouden tot 30 juni 2021.

Laatste nieuws